Forum Ośrodek Jeździecki INDEKS w Rybniku Stodołach Strona Główna

Jak się robi klopsy i nie tylko - czyli forumowicze w kuchni
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Ośrodek Jeździecki INDEKS w Rybniku Stodołach Strona Główna -> Pogaduchy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cytrynka




Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3013
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 13:06, 15 Sty 2010    Temat postu:

daga ile ty masz lat? I czemu wegetarianka? Jak wygląda menu wegetarianina:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Qnie




Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Knurów

PostWysłany: Pią 15:03, 15 Sty 2010    Temat postu:

Ja znalazłam, co jedzą wege w restauracjach Jezyk [link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ihaha




Dołączył: 14 Kwi 2007
Posty: 367
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Sob 20:26, 16 Sty 2010    Temat postu:

Podzielę się z Wami przepisem stworzonym przeze mnie metodą prób i błędów Wesoly
może ktoś z forumowiczów lubi kuchnie indyjską Mruga
no więc przepis na coś w rodzaju curry/gulaszu na ostro, bardzo łatwy w przygotowaniu Wesoly należy do dań jednogarnkowych więc nie pozostaje dużo zmywania Jezyk
z ilości poniższych składników wychodzi ilość dania na 5-6 osób Wesoly (zwykle robię je na obiad)

Składniki:
oliwa
woda
2 średnie cebule
2 duże papryki, czerwona i żółta (ja robię tak, można dowolne kolory)
1 marchewka
1 mała papryczka chili
tacka mięsa mielonego ok 500 gr
krojone pomidory w puszce lub 2/3 łyżki koncentratu pomidorowego
PRZYPRAWY (są bardzo ważne w tej potrawie, powinny być wszystkie Mruga)
2 łyżeczka chili w proszku (można więcej jeśli ktoś lubi naprawdę ostre)
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
2 łyżeczki garam-masala (do dostania w delikatesach np. Alma czy sklepie ze zdrową żywnością)
1 łyżeczka kolendry
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki pieprzu
1-2 łyżeczki soli (najlepiej dać najpierw jedną, później w razie czego drugą)
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Cebulę, paprykę, chili (jeśli chcecie żeby danie było mniej ostre, wyjmijcie pestki z chili) i marchewkę pokroić w paski, rozgrzać oliwę w garnku. Wrzucić pokrojone wcześniej warzywa, gdy trochę się podsmażą dolać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem ok 3min. Następnie dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i gotować tak długo aż mięso nabierze brązowego koloru. Potem dodać pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy (wtedy trzeba dolać jeszcze 1-2 szklanki wody). Dusić pod przykryciem jeszcze 5min od czasu do czasu mieszając. Teraz trzeba posmakować danie, w razie czego dosypać 1 łyżeczkę soli.
Podawać z ryżem Wesoly (jeśli chcemy żeby ryż miał żółty kolor, dodajmy do gotującego się ryżu odrobinę kurkumy, nada ryżowi piękny żółty kolor)
Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytrynka




Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3013
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Nie 16:49, 17 Sty 2010    Temat postu:

Mnaim mniam już po przeczytaniu składników ślinka cieknie Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Klementynka




Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Śro 14:15, 20 Sty 2010    Temat postu:

mi też ślinka cieknie.!! Muszę spróbować zrobić to danie Mruga

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ihaha




Dołączył: 14 Kwi 2007
Posty: 367
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Śro 17:45, 20 Sty 2010    Temat postu:

hehe jak zrobicie to powiedzcie jak wyszło Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
daga.5553




Dołączył: 16 Wrz 2008
Posty: 946
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pią 23:40, 22 Sty 2010    Temat postu:

Cytrynka napisał:
daga ile ty masz lat? I czemu wegetarianka? Jak wygląda menu wegetarianina:)



Ja mam 12 lat, i czasem jem mięso, jak już Babcia we mnie wmusi. Jakoś tak, jak widziałm te filmy, kiedy konie idą na rzeź, w Galileo (taki programie, w TV) zabijali krowy i kurczaki to mi się odechciało. Hmm.. Jak wygląa menu ?? Najczęściej jem kotlety sojowe i gulasz sojowy, jak już pisałam, czasem jajka ze szpinakiem i ziemniakami, trochę ryb, owoce i warzywa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytrynka




Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3013
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 10:11, 23 Mar 2010    Temat postu:

Wielkanoc Tuż Tuż

Baba Wielkanocna

25 dag mąki (1,5 szklanki)
25 dag masła lub margaryny
25 dag cukru (1 szklanka)
5 jajek
25 dag białego serka (np. Filadelfia)
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny

Margarynę (lub masło) z cukrem ucieramy na średnich obrotach do białości i dodajemy 1 jajko, cukier waniliowy, serek, sok z cytryny oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy (posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą), najlepiej specjalnie przeznaczonej do pieczenia babek. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut (190-200 stopni). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, po wystygnięciu można wstawić do lodówki, wtedy jest smaczniejsza.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytrynka




Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3013
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Wto 10:12, 23 Mar 2010    Temat postu:

Makowiec Wielkanocny

Ciasto:
0,5 szklanki cukru
0,75 szklanki mąki pszennej
0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
8 żółtek
4 białka
1 cukier waniliowy
0,25 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:
1 szklanka maku
0,25 szklanki mleka
3 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
zapach migdałowy (1 łyżka)
0,5 łyżeczki cynamonu
2 szczypty goździków
50 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej

Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy 20 minut, odcedzamy i mielimy 2 razy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem, dodajemy do maku. Dodajemy miód, zapach migdałowy, bakalie i przyprawy. Masę doprowadzamy do gotowania po czym studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem zwykłym i waniliowym, dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec
dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. Pieczemy w prostokątnej blasze wyłożonej papierem około 10 minut (180 stopni). Biszkopt smarujemy masą i zwijamy roladę. Chłodzimy i posypujemy cukrem pudrem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytrynka




Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3013
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Pon 14:11, 19 Lip 2010    Temat postu:

Psztet

Składniki

0.5 kg mięsa mielonego indyczego,
0,5 kg mięsa mielonego wołowego,
1 jako,
Bułka,
Sól, pieprz,
Słoninka kilka plasterków,

Farsz 3 jajka

Przygotować mięso jak na kotlety mielone w międzyczasie ugotować 3 jajka na twardo wystudzić i obrać.

Wyrobione ciasto układamy w foremce (do babki ) podłużna:

plasterki słoninki na spód, połowa mięsa trzy jajka na góre połowa mięsa i na góre kilka plasterków słoninki

MIODZIO


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Devalnor




Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kuźnia Raciborska

PostWysłany: Wto 20:55, 27 Lip 2010    Temat postu:

Cytrynko, po prostu mnie zatkało, że to niby takie proste...zainspirowałaś mnie...mniam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cytrynka




Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 3013
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

PostWysłany: Śro 8:17, 28 Lip 2010    Temat postu:

Cytrynka zapomniała dodać ,żeby foremkę wysypać bułką tartą i że pieczemy 40 min w temp. 170-180.

W środeczku po przekrojeniu jest jajeczko Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kawa




Dołączył: 11 Gru 2006
Posty: 1794
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Racibórz

PostWysłany: Śro 9:59, 28 Lip 2010    Temat postu:

Cytrynko dziekuje - jak tylko sie zmieni pogoda to robię ten paszczecik.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Devalnor




Dołączył: 17 Paź 2008
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kuźnia Raciborska

PostWysłany: Pią 22:28, 30 Lip 2010    Temat postu:

a ja zrobię, jak się nie zmieni...kiedy pada robię się łakoma...dzisiaj proobowalam ubić smietane, ale całe szczęście nie wyszła. szczęście to potroojne: ja nie zjadłam, wiec nie przytyję, natomiast dwa owczarki nie mogły się nadziwić, że je takimi pysznościami częstuję...taaa

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
twojtyp




Dołączył: 09 Sty 2015
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 12:18, 09 Sty 2015    Temat postu:

ihaha fajny przepis:-) muszę spróbować

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Ośrodek Jeździecki INDEKS w Rybniku Stodołach Strona Główna -> Pogaduchy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group, modified by MAR
Inheritance free theme by spleen & Programosy

Regulamin